Едукација

Разлика помеѓу готвење на пареа и варење на храната

Готвење на пареа/Варење на храна

Карактеристики и придобивки од традиционалниот метод кој е иднината на готвењето. Готвењето на пареа можеби не е нешто „ново“, но во последно време е поттикнато од нашата желба за поздрав начин на живот. Готвењето на пареа станува сè попопуларно кај луѓето кои бараат повеќе опции за готвење, бидејќи нуди многу придобивки што другите начини на подготвување храна не ги нудат. А неговата популарност се должи и на парните печки (не се користат само од професионалци) кои постепено ги заменуваат конвенционалните тави. Прочитајте ја нашата кратка карактеристика на steam – се надеваме дека ќе ви помогне подобро да ги разберете печките на Giorik.

Која е разликата?

Кога храната се вари во вода, поголемиот дел од нејзините хранливи материи се губат, додека при готвење на пареа храната не доаѓа во контакт со вода, задржувајќи ја својата хранлива вредност. Пареата продира во храната многу побрзо од водата, па затоа и побрзо се готви. Ова не само што ја прави нашата храна поздрава, туку и изгледа подобро бидејќи ги задржува своите хранливи состојки истакнувајќи ја нејзината боја, текстура, вкус и арома. Дури и ако ја варите храната на пареа во тава, користејќи корпа, на пример, наместо да ја готвите во вода, рерната на пареа е сепак подобра опција бидејќи ви овозможува да ги приспособите вашите параметри за готвење, што е особено важно кога подготвувате деликатна храна.
Предност е исто така што готвењето на пареа овозможува готвење на ниска температура.

Giorik СОВЕТ: Перфорираните плехови се идеални за готвење на пареа бидејќи пареата може подобро да циркулира и кондензатот не се собира во садот.

Една од главните предности е што во нашите Giorik конвектомати можете да ја поставите количината на влага во зависност од тоа што готвите? Затоа што на месото, рибата, зеленчукот па дури и на слатките и лебот им требаат различни видови и количини на пареа!

Наша понуда на Giorik комби конвектомати