Едукација

Што е конвектомат?

Конвектомати или комби печки се професионални уреди што ги користат професионалци кои работат во јавното угостителство. Многу луѓе не ги знаат сите предности на комби печката. Затоа Ви ги претставуваме сите предности на оваа технологија. Првата комби печка е произведена во 1960 година, но ретко се користела во угостителските кујни. Во последните 20 години, комби печките станаа многу популарни, а своето место го зазедоа во голем број хотелски и големи ресторански кујни.

На кој начин работи конвектоматот?
Конвектоматот е печка која работи на три начини: конвекција, пареа или комбиниранo.
Конвекцискиот начин на работа – внатре во печката циркулира топол воздух, па затоа овој начин на работа е идеален за подготовка на слатки и леб.
Режимот на пареа е одличен за подготовка на риба, зеленчук и ориз.
Главниот, но и најважниот начин на работа е комбиниран.
Комбинираниот режим користи и режим на конвекција и режим на пареа за да постигне одредено ниво на влажност во рерната. Нивото на влажност може да се прилагоди од 0% до 100%. Најлесен начин да се објасни концептот на влажност е преку следниот пример:
Во деновите кога влажноста на воздухот е поголема, луѓето имаат чувство дека температурата е повисока отколку што всушност е. Поголемата влажност ја пренесува топлината побрзо и затоа чувствуваме повисока температура. Истиот ефект се применува и со комбинираната рерна која овозможува подготовка на храна на повисоки температури, со можност за контрола на влажноста. Со 100% влажност храната не гори и не се суши на високи температури, а се скратува и времето на подготовка.

Кои се предности на конвектоматот?
Предности на конвектоматот се:

 • Храната не калира и не се суши
 • Заштедува време, вода и простор
 • Овозможува подготовка на разни видови јадења
 • Спречува мешање на мириси при подготовка на различни јадења истовремено
 • Овозможува готвење во фази

Главни начини за готвење храна во конвектомат се:

 • Печење
 • Пржење без масло
 • Пржење
 • Готвење
 • Готвење на пареа
 • Ферментација
 • Бланширање
 • Печење на скара
 • Подгревање
 • Sous vide (приготвување на храна со делумно готвење на ниски температури под вакум, по што храната се лади).
 • Delta T – готвење (како што се зголемува температурата на храната, расте и температурата во рерната, а резултатите се губење на тежината и посочно месо)

Видови конвектомати
Постојат три типа на конвектомати:

 • Според типот на контрола на уредот
 • Според режимот на работа
 • Според искористената енергија

Мануелни и дигитални подесувања
Комби печките со мануелно прилагодување се одлични за кујни каде што е потребно да се подготват помал број оброци во текот на денот. Комби печките со дигитални поставки се попрецизни и овозможуваат готвење во фази. Современите технологии овозможуваат повеќе опции за подготовка на храна кога станува збор за комби печки со дигитални поставки. Предноста е што тие се многу лесни за употреба, зачувуваат и сортираат рецепти, подготвуваат различни јадења во исто време и имаат целосна контрола врз целиот процес на подготовка на храната.

Бојлер или директно вбризгување на пареа?
Повеќето готвачи не прават разлика помеѓу овие два типа на печки. Комби печките со бојлер загреваат голема количина на вода за подготовка на пареа, додека моделите со директно вбризгување на пареа вбризгуваат мала количина на вода, ја прскаат водата директно во грејачот и на тој начин создаваат водена пареа која подоцна циркулира низ вентилаторот. Во кујните каде што се подготвува големо количество храна, одлично решение се комби печките со бојлер. Најголемиот недостаток на комбинираната печка со бојлер е скапото одржување поради квалитетот на водата и бројот на делови кои можат да откажат.

Струја или плин?
Поради пониската цена, инвеститорите најчесто избираат електрични комби печки. Покрај тоа, трошоците за одржување се исто така помали. Од друга страна, предноста на гасните комбинирани печки е до 50% поголема ефикасност во споредба со најдобрите електрични модели.

Дефект и сервис
Комби печките, како и многу други уреди кои содржат електроника, мотори итн., понекогаш се предмет на дефекти. Затоа е важно и најдобро да изберете комбинирана печка од добавувач со гаранција и сервис. Во кујната, комби печката може да замени до 50% од класичните уреди за конвекција како што се печки, кипер, котли, скари, шпорети итн. Професионалните комби печки се направени од висококвалитетни материјали, што овозможува долг работен век. Покрај тоа, тој обезбедува сигурност во работењето, лесен е за употреба и ги намалува трошоците. Квалитетни, долготрајни со елегантен дизајн и напредни перформанси се достапни во неколку различни димензии, капацитети и функции кои задоволуваат различни барања. Онаму каде што има потреба од печење различни видови храна со различни поставки, комби печката секако ќе Ви ја олесни работата и ќе придонесе за подобра работа во Вашата кујна.